Valkenpaal vernieuwd

In maart hebben we net op tijd de gamele valkenpaal vervangen voor een flinke, langere larix die bij de boswachterij van het Vijlenerbos gehaald werd.
Het resultaat mag zijn: de nieuwe paal is geaccepteerd, vier jongen heeft het paartje uitgebroed.

 

Op zondag 22 juli wordt weer vla gebakken

in 'Bakkes van Welten in de Loorenhof

Zondag 22 juli wordt een heel bijzonder bakdag. Voor de eerste keer bakken we kersenvla van onze eigen kersen en is er een optreden van Paul van Loo.

Verleden jaar is de fruitoogst in de hoogstamboomgaard de Loorenhof volledig mislukt en waren er zelfs niet genoeg kersen om een hele vla te vullen. Dit jaar waren er voldoende kersen maar waren ze rijp precies tussen twee bakdagen in. Daarom hebben we de kersen (Eysdener dikke bastaard) inmiddels geplukt, ontpit en ingevroren. Dus zondag hebben we in ieder geval voldoende kersen uit eigen boomgaard om 15 vlaaien te bakken.

Om het feest  volledig te maken hebben we naast onze heerlijke versgebakken vlaaien diverse optredens van Paul van Loo ('t Is nog noëts zoë donker geweës).

 

De vrijwilligers van 't Bakkes va Welte genieten ook van deze bakdagen en zitten al klaar om jullie te mogen ontvangen.
Het beloofd dus weer een ouderwets gezellige middag te worden.
 
De poort van ’t Bakkes aan de Doom 5 in Welten, gaat op 22 juli om 13.00 uur open en we sluiten om 17.00 uur.
 
Tot zondag 22 juli bij 't Bakkes va Welte in onze prachtige hoogstamboomgaard de Loorenhof.

De toegang is gratis en alle consumpties bij ’t Bakkes va Welte kosten € 1,50.
 
Voor meer informatie kun je via mail contact opnemen met  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op facebook.com/loorenhof

 

 

 

Bakdag 7 oktober

 

wordt een groot feest

 

7 Oktober is niet alleen de laatste bakdag in 't Bakkes va Welte maar ook het feest van "Maria van de Rozenkrans" en de Limburgse Molendag. Reden genoeg om er een mooi feest van te maken.

Na de H. Mis om 10 uur wordt er in processie "een rondje rond de kerk" gelopen, onder muzikale begeleiding van harmonie TOG, dat eindigt bij het kruis op de Doom. De bakkers en vrijwilligers van 't Bakkes zijn dan al lang bezig met de voorbereidingen want tegen 12 uur moeten de vlaaien en de koffie klaar staan voor de deelnemers aan de processie (en voor iedereen die al zin heeft in een stuk vla). Voor deze gelegenheid gaat de poort bij 't bakkes dan ook al om 12 uur open.

Gratis Excursies, Molen-boomgaard-bakkes
Ter gelegenheid van de Limburgse Molendag is op zondagmiddag om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur een excursie  die begint bij de Weltermolen, Welterkerkstraat 2 in Welten. De molenaars geven dan uitleg over de historie en de werking van de watermolen (hopen dat er voldoende water in de vijver staat zodat er gemalen kan worden). Vervolgens gaat de groep onder begeleiding van een lid van de hoogstambrigade naar boomgaard de Loorenhof waar uitleg gegeven wordt over de hoogstamcultuur in Limburg maar ook geproefd kan worden van de oude (Limburgse) appelrassen. Bij 't bakkes va Welte aangekomen zal een bakker uitleg geven over bakhuizen in 't algemeen, het ontstaan van 't bakkes va Welte en het werken met de authentieke houtgestookte leemoven. Dan wordt het tijd voor een lekker stuk versgebakken (appel)vla met een kop koffie.

Herriemenie Miserabel.
Om de middag nog feestelijker te maken verzorgt herriemenie Miserabel de muzikale omlijsting, dit is de finale die 't bakkes verdient. Goede muziek en veel "schtimmung".

Verkoop onbespoten fruit bij 't Bakkes va Welte
Diverse soorten onbespoten appels uit de Loorenhof zijn op zondag te koop bij  't Bakkes. Ken je ze nog die lekkere oude rassen die in de winkel niet meer te koop zijn zoals de Rode van Boskoop, de Klokke appel, het Eysdener Klumke, het Gronsvelder Klumke, Zoete Ermgard en natuurlijk de Janssen van Welte?

De vrijwilligers van 't Bakkes va Welte genieten ook van deze bakdagen en zitten al klaar om jullie te mogen ontvangen.

Het belooft dus weer een ouderwets gezellige middag te worden.

De poort van ’t Bakkes aan de Doom 5 in Welten, gaat op 7 oktober om 12.00 uur open en sluit om 17.00 uur.

Tot zondag 7 oktober bij 't Bakkes va Welte in onze unieke hoogstamboomgaard de Loorenhof.

De toegang is gratis en alle consumpties bij ’t Bakkes va Welte kosten € 1,50.

Voor meer informatie kun je via mail contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of kijk op

www.deloorenhof.nl of

facebook.com/loorenhof

Op zondag 26 augustus eigen bakpruimen

op de vla in 't Bakkes va Welte in de Loorenhof

 

 

Zondag 26 augustus wordt weer een bijzondere bakdag. Deze keer gaat het ons echt lukken om van onze eigen bakpruimen de heerlijke ouderwetse vlaaien bakken.

Zoals ook al in onze aankondiging van de bakdag in juli gememoreerd, was de  de fruitoogst in de hoogstamboomgaard de Loorenhof verleden jaar volledig mislukt. Dit jaar zijn er niet alleen voldoende kersen maar ook voldoende bakpruimen. Dus zondag 26 augustus hebben we heerlijke "proemevla".

De maandelijkse bakdagen bij 't bakkes va Welte wordt door iedereen op zijn eigen manier beleefd, de een vindt dat de bakdagen iets hebben van het ouderwetse Limburgs weidefeest, de ander vindt het lijken op de sfeer van een Beierse biergarten. Het heeft in ieder geval altijd te maken met samen aan lange tafels onder mooie bomen genieten van iets lekkers, van de omgeving en van elkaar. Daar hoort ook passende muziek bij.

Op zondag 26 augustus geven we er een Franse draai aan. Dus heren haal de alpinopet maar uit de kast want de inmiddels in Welten e.o. wereldberoemde chansonnier Gilles Proust komt deze middag met zijn charme de harten van de aanwezige dames veroveren. Of zoals Gilles het zelf zegt: " Na een carrière in België van bijna 40 (!) jaar, is het nu de hoogste tijd voor alle mama’s in Nederland.  “Ik ben er klaar voor, maar ik moet wel eerst mijn paspoort vinden".

 

De vrijwilligers van 't Bakkes va Welte genieten ook van deze bakdagen en zitten al klaar om jullie te mogen ontvangen.
Het belooft dus weer een ouderwets gezellige middag te worden.
 
De poort van ’t Bakkes aan de Doom 5 in Welten, gaat op 26 augustus om 13.00 uur open en sluiten om 17.00 uur.
 
Tot zondag 26 augustus bij 't Bakkes va Welte in onze unieke hoogstamboomgaard de Loorenhof.

De toegang is gratis en alle consumpties bij ’t Bakkes va Welte kosten € 1,50.
 
Kort willen we even stilstaan bij het overlijden van onze oprichter, oud voorzitter en nestor van de hoogstamfruitbomenverenigng de Loorenhof en gedreven vrijwilliger bij 't bakkes va Welte, Funs Vandenboorn. Op bovenstaande foto staat hij nog gezond en wel samen met zijn partner Toos en alle andere vrijwilligers. Naar de bakdag van 22 juli is hij nog kunnen komen en heeft hij voor de laatste keer genoten van datgene wat we met zijn allen bereikt hebben en hij zag dat het goed was. We zullen Funs altijd als de enthousiaste stimulator maar vooral als vriend in gedachten houden. Als waardering voor de goede zorgen die Funs en alle andere patiënten in de Mantelhof in Welte (hebben) ontvangen zullen we tijdens iedere bakdag van 't Bakkes een aantal verse vlaaien bij de Mantelhof bezorgen.

Voor meer informatie over de bakdagen kun je via mail contact opnemen met  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of kijk op
www.deloorenhof.nl of
facebook.com/loorenhof

 

logo bakkes

Zondag 16 december  Kerstwandeling door Welten

iedere deelnemer is welkom in:

’t Bakkes va Welte in de Loorenhof.

broden in de oven

Kerstmis 2018 wordt op zondag 16 december wel heel erg feestelijk gevierd. Voor de laatste keer dit jaar wordt in de authentieke leemoven gebakken deze keer echter geen vlaaien maar ouderwetse Kerststollen van 100% speltbloem en met alleen natuurlijke ingrediënten.

Schrijf je in voor de wandeling en laat je onderweg op diverse locaties verrassen door prachtige kerstmuziek gespeeld door ensembles van harmonie TOG en gezongen door dameskoor SINGaSONG. (zie bijgesloten uitnodiging). Het waterrad van de Weltermolen zal ook tijdens de Kerstwandeling de molenstenen aandrijven die de speltkorrels tot meel vermalen. De molen ligt op de route dus wip even binnen.

In ’t Bakkes va Welte kunt je zondag ook zien hoe we onze Kerststollen bakken. Kom en geniet onder de prachtige klanken van het ensemble van harmonie TOG van een heerlijk stuk Kerststol met een beker chocolademelk of met een glas Glühwein. Op deze feestelijke dag krijgt u dit ook nog eens helemaal voor niks.

Kom zondag 16 december vanaf 12 uur naar het gemeenschapshuis in Welten en schrijf je in voor de Kerstwandeling (kosten € 2,00) dan maken we er samen weer een heel ouderwets gezellige dag van.

Er worden op zondag 16 december niet alleen Kerststollen gebakkeen voor de deelnemers aan de Kerstwandeling maar ook voor de actie "L1 Samen voor Voedselbank". 

Tot ziens in het in Kerstsfeer uitgedoste Bakkes van Welte in de Loorenhof.De vrijwilligers van 't Bakkes va Welte wensen je hele prettige kerstdagen en een gezond en gelukkig 2019.Voor meer informatie kun je via mail contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
of kijk op

www.deloorenhof.nl of

facebook.com/loorenhof

Heb je de stroop van appels en peren uit de Loorenhof nog niet geproefd? Dit is dan de laatste gelegenheid van 2018 om nog een potje te bemachtigen.

Zowel bij 't Bakkes als bij de Weltemolen is de stroop te koop.

affiche wandeling